recepty na dobre papani
Bramborák" se švestkami |
|
|
250g syrových brambor
10g soli
150g hrubé mouky
100g hladké mouky
80 g sádla
500g zelí
pepř
cukr
1 cibule
1 menší jablko
Připravíme si směs: nakrájíme zelí, cibulku a jablko. Opepříme, ocukrujeme a vymačkáme vodu.
Opečené placky naplníme zelnou směsí, zabalíme a omastíme sádlem.
100 g hovězí šunky (může být i vepřová)
100 g mandlových lupínků
100 g hladké mouky
2 vejce
5 lžic strouhanky
1 dcl mléka
mletý bílý pepř
sůl
olej na smažení
Z vajec, mléka a mouky umícháme těstíčko. Strouhanku promícháme s mandlovými lupínky. Masové válečky namočíme v těstíčku a obalíme ve strouhance s mandlovými lupínky. Na pánvi usmažíme ve větším množství oleje dozlatova.
Příloha :
bramborová kaše, kompot
1 kávovou lžičku tlučeného kmínu
1lžičku mletého zázvoru
1lžičku pálivé papriky
1lžičku sladké papriky
1 lžičku chilli koření
špetku koriandru
špetku mletého kardamomu
špetku majoránky
špetku mletého pepře
špetku skořice
1 utlučený hřebíček
2 lžičky mletého máku
2 velké cibule
6 stroužků česneku
150 g másla
4 lžíce bílého jogurtu
sůl
Po chvíli vložíme očištěné a naporcované kuře. Podlijeme našlehaným jogurtem a dusíme až je maso měkké. Občas trochu podléváme, ale jen doopravdy trochu. Podáváme samozřejmě s rýží.
Nezapíjíme vodou, neboť kdo se napije, bude na tom daleko, daleko hůř!
Doba přípravy : 20 minut
Doba vaření : cca 40 minut
Pro 4 osoby
300 g mexické zeleniny
3 lžíce kečupu
10 dkg sýru balkán
olivy
gyros koření
sůl
olej
1 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce vody
1 lžička sójové omáčky
Příloha: rýže, brambory, těstoviny
5 vajec
4 stroužky česneku (může být i více - podle chuti)
polévková lžíce Vegety speciál
sůl
pepř
1/2 muškátového oříšku
Druhý den zabalíme do mikrotenového sáčku - každou šišku zvlášť a napevno svážeme. Pak vaříme po dobu 90 minut. Šišky musejí být stále zcela ponořeny ve vodě. Nevaříme zprudka, aby obal nepopraskal. Po uvaření necháme zvolna chladnout.
Suchý salám krájíme na plátky a podáváme s chlebem a okurkou, popřípadě další zeleninou podle chuti. Zapijeme sklenkou Prazdroje , nebo dobrým moravským vínem
500 ml smetany
100g másla (2 lžíce )
500 ml vody ( nebo vývaru )
125 ml rajského protlaku
nasekaná zelená petrželka nebo pažitka - dle chuti
400 g mletého hovězího masa
1 cibule
1 lžíce sádla nebo oleje
sůl, pepř
4 plátky šunky
4 plátky uzeného sýra
sůl
pepř
1 smetana (33%)
Příloha:
bramborová kaše, hranolky
špetka soli
grilovací koření, tříbarevný pepř - podle chuti
1 střední cibule
10 dkg anglické slaniny
1 větší kyselá okurka
1 feferonka
1/2 kapie
vepřová šťáva
olej
Příloha: rýže, vařené brambory nebo hranolky
100 g slaniny
100-150 g uzeného masa
sladkokyselé okurky
1 mrkev
80 g másla
cibule
kořenová zelenina
1/8 l bílého vína
sůl
Maso převážeme nití. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Maso na ní opečeme, podlijeme a dusíme asi dvě hodiny. Při pečení podléváme vínem. Měkké maso vyjmeme, šťávu přecedíme a maso ve šťávě prohřejeme.
Podáváme s dušenou rýží nebo s brambor, hlávkovým případně jiným salátem.
1 majolka
3-4 stroužky česneku
roštěnky
pepř
sůl
olej
voda
Roštěnky nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Potom je podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotové roštěnky rozložíme do pekáčku, zalijeme zapékací směsí a v troubě zapečeme dozlatova.
Příloha: opékané brambory
1 kg uzeného
10 vajec
1 lžíce majoránky
trochu pepře
trochu soli
velká hrst bylinek
celá hlavička česneku
sádlo
Na potření:
2 žloutky
2 lžíce sladké smetany
Tip, aby nám nádivka neklesla:
po upečení vypneme troubu, otevřeme ji a nádivku v ní necháme v pekáčku až do úplného vychladnutí